You are currently viewing A napfény létfontosságú!

A napfény létfontosságú!

Nyár vége, ősz eleje felé fokozatosan egyre kevesebb napfény éri szervezetünket, aminek közvetlenül és közvetve is számos negatív hatása lehet egészségünkre, közérzetünkre. Milyen veszélyekre kell tehát fokozott figyelemmel lennünk, ha elbújik a Nap?

Mindenképpen említést érdemel a D-vitamin, amely szervezetünk helyes működésének elengedhetetlen kelléke. A T-sejtek (csontvelőben termelődnek és fontos szerepet játszanak a baktériumok és vírusok felismerésében és elpusztításában) aktivizálása révén jelentős kihatással van az immunrendszer hatékonyságára, emellett pedig szerepet játszik a kalcium és foszfor hasznosításában, valamint a csontok egészségének fenntartásában is.

A vitamin hiánya komoly problémákat idézhet elő: a csontok deformálódhatnak, elveszthetik merevségüket, de akár rugalmasságukat is, emiatt könnyebben fordul elő törés, egyben a gyógyulási folyamat is nehézkesebbé válik. Súlyosabb esetben kialakulhat csontritkulás , gyerekeknél pedig angolkór. Ráadásul az enyhe, de tartós D-vitamin-hiányt manapság egyre többször hozzák összefüggésbe daganatos megbetegedések kialakulásával is.

Vitamingyártás napfény felhasználásával

 Mindez azért fontos, mert a D-vitaminnak csak egy kisebb részét visszük be szervezetünkbe ételek által. A halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok ugyan egyaránt kiváló forrásai ennek a hormonhatású anyagnak, alegtöbbet azonban a Nap segítségével mi magunk állítjuk elő. Az ultraibolya sugárzás hatására ugyanis a bőrünkben lévő előanyagokból D-vitamin képződik, abból is az aktívabb D3 típus.

Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy a napi szükségletünket fedezzük.

Az őszi-téli időszakban viszont ez gyakran lehetetlen a borongós időjárás miatt. Ilyenkor szükségessé válik a rendszeres vitaminpótlás, amihez táplálékkiegészítőket és gyógyszereket is be lehet vetni. Egészséges felnőttek esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység az ajánlott beviteli mennyiség, amely mellett a jellegzetes mérgezési tünetekkel jelentkező túladagolástól sem kell tartani.

Tartózkodjunk amennyit csak lehet a szabadban és tankoljunk fényt!

Vélemény, hozzászólás?