You are currently viewing Őszi allergia – miben más, mint a nyári?

Őszi allergia – miben más, mint a nyári?

A szezonális allergiától szenvedőknek az évszakok változásával folyamatosan új allergénekkel kell megküzdeniük. Nincs ez másként az ősz beköszöntével sem. Jó hír azonban, hogy senkinek sem kell bent, zárt ajtók mögött átvészelnie ezt az időszakot, csupán egy kis odafigyelés és élvezheti a szabadban töltött órák örömeit.

Az ősszel jelentkező allergének közül a leggyakoribbak a pollen, mely a szabadban bárhol megtalálható.

A penészgomba, mely különösen a késő nyári és kora őszi nedvesebb időszakokban okoz problémát a szabadban és a helyiségen belül egyaránt. A poratkák egész évben jelen vannak ugyan, azonban a nedvességben megbújva az ősz folyamán fokozatosan bújnak elő a fűtő- és szellőztető rendszereken keresztül.

Az első és legfontosabb tennivalónk a megelőzés. Fontos, hogy ne csak a tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz, amennyiben tudjuk, hogy az őszi időszak mindig kellemetlen mellékhatásokkal jár életünkben.

Minden tünet kezelhető. Az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés leggyakoribb ellenszere a kortikoszteroiddal történő kezelés. Az égő, viszkető szemek számára a megfelelő szemcsepp lehet a megoldás, a kellemetlen fejfájást pedig az orrdugulás megszüntetésével, antihisztamin készítményekkel csökkenthetjük. A személyünkre szabott kezelési terv érdekében tehát keressük fel orvosunkat, még a tünetek megjelenése előtt.

Előfordulhat, hogy a korábban eredményes kezelés, a megszokott gyógyszerek mellett állapotunk rosszabbra fordul. Ne tévesszen meg senkit azonban ez a jelenség, semmiképpen se függesszük fel a gyógykezelést, mindenképpen keressük fel azonban kezelőorvosunkat, valószínűleg állapotunk fordult rosszabbra, vagy az allergének száma emelkedett meg környezetünkben, s új kezelési tervre van szükség.

Nem ajánlatos azonban öngyógyításba kezdenünk, s a recept nélkül kapható allergia kezelésére szolgáló szerektől várnunk a javulást. Ezek ugyanis átmeneti javulást hozhatnak ugyan, de bizonyos idő elteltével a páciens rendszerint rosszabbul érzi magát, mint a kezelés előtt. Mindenképpen kérjük szakember segítségét, aki folyamatosan nyomon követi gyógykezelésünket, aktuális állapotunk függvényében.

Ügyeljünk étkezésünkre is, bizonyos keresztallergiák során ugyanis a bevitt táplálékkal is sokat ronthatunk állapotunkon. A pollenre allergiás egyének számára éppen ezért ajánlott a dinnye, banán, cukkini, uborka, napraforgó mag és a kamilla tea fogyasztásának mellőzése. Legtöbb esetben ezen ételek hatására szintén, az allergiás tünetekhez hasonló viszkető, égő érzés tapasztalható a szájüregben.

A megfelelő kezeléssel pedig élvezzük bátran az ősz csodálatos hangulatát, színeit, bent, s a szabadban egyaránt!

Vélemény, hozzászólás?