You are currently viewing Időskori demencia

Időskori demencia

A demencia a kognitív – megismerési és gondolkodási – teljesítmény csökkenését jelenti.

Sokféle tünet előfordulhat, elsősorban memóriazavar, viselkedés változás, tájékozódási problémák, az önellátás képességének csökkenése…

Mi állhat a demencia hátterében?

A szellemi leépülés hátterében leggyakrabban az Alzheimer-kór áll. Emellett az úgynevezett vaszkuláris (ér eredetű) típusú demenciák is gyakran szerepelnek kiváltó okként.

Különböző fertőzések, mérgezések, hiányállapotok, gyógyszermellékhatás, esetleg a koponyán belüli daganatok következtében is kialakulhat. Sajnos gyakori a depresszió, exhauszció (kimerülés) okozta demencia-szerű tünet is.

Vannak-e rizikófaktorok?

Valamivel magasabb az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége, ha valakinek az elsőfokú rokona szenved ebben a betegségben. Fontos rizikófaktor az életkor, 65 év felett a betegség gyakorisága jelentősen növekszik. A rendszeres testmozgás hiánya, a nagy mennyiségű alkohol-fogyasztás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a depresszió, a dohányzás és az alvászavar, valamint a D-, B6- és B12-vitaminhiány mind-mind növeli, míg a mediterrán diéta tartása csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Milyen tünetei vannak a demenciának?

Első tünete általában a feledékenység, a napi események, időpontok megjegyzése problémát jelent. Idő- és térbeli tájékozódási zavar alakulhat ki. A beteg szókincse szegényes lesz, gyakran „körbe írja” a dolgokat. Egyszerűbb, rövidebb mondatokban kommunikál. Gyakran elveszítheti a beszéd fonalát. Problémát jelent a döntéshozatal, a cselekvések előre tervezése, a figyelem megosztása.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának esélyét?

A mentális tevékenységet serkentő aktivitás rendszeres végzése késlelteti a demencia megjelenését, illetve enyhítheti annak tüneteit. Emellett nélkülözhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás, a szociális kompetencia és a társas kapcsolatok megőrzése. Hagyjuk abba a dohányzást, fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitamint! Fontos az éreredetű rizikófaktorok (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség), a szorongás, hangulatzavar megfelelő kezelése.

Elengedhetetlen a megfelelő étkezés: sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, magvak, mandula, dió. Nem utolsósorban figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra!

A gyógyszeres kezelés mellett mit tehetünk még?

  • Biztonságossá kell tennünk az otthonát, hogy megelőzzük a baleseteket. A veszélyes eszközöket (pl. kés) tegyük biztos helyre, ne hagyjunk kinn fontos dolgokat (pl. kulcs).
  • Beszéljünk lassan, egyszerű mondatokban, legyünk türelmesek.
  • Ne konfrontálódjunk a beteggel, kivéve ha az saját vagy más testi épségét veszélyezteti.
  • Az erősebb gesztikuláció segíti a megértést, pl. mutassunk rá a tárgyra, amiről beszélünk. Figyeljünk oda, a rendszeres testmozgásra, bátorítsuk őket. Tervezzük meg, milyen aktivitásba tudjuk őt bevonni, legyen az főzés, kertészkedés, tánc, színezés, közös éneklés, társasjáték.
  • Bontsuk egyszerűbb lépésekre az elvégzendő feladatokat, arra koncentráljunk, amit meg tud tenni a beteg, és ne arra, amit nem, biztassuk.

A demencia alapvetően egy progresszív betegség, az idő előrehaladtával a demencia tünetei, a viselkedészavar rosszabbodik. Természetesen egy szerető család gondoskodását semmi nem pótolja, ám van a betegségnek olyan foka, amikor ez már nem megoldható.

Otthonunkba várjuk szeretettel az önellátásra csak részben vagy egyáltalán nem képes demens időseket.

Törekszünk arra, hogy családias tárgyi és személyi feltételeket, valamint a biztonság fenntartása mellett a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsuk ellátottainknak.

Vélemény, hozzászólás?