You are currently viewing MENNYI MOZGÁS SZÜKSÉGES IDŐS KORBAN, HOGY SOKÁIG ÉLJENEK?

MENNYI MOZGÁS SZÜKSÉGES IDŐS KORBAN, HOGY SOKÁIG ÉLJENEK?

A rendszeres testmozgás alapvetően fontos a jó egészség érdekében.

A legtöbb edzésterv és módszer többnyire a fiatalokat és középkorúakat célozza meg, ám idős korban is fontos a megfelelő fizikai erőnlét.

Köztudott, hogy az állandó testedzés évekkel hosszabbíthatja meg életünket, és ez ugyanúgy érvényes az idősebbekre is. Számos, az öregkorral jelentkező probléma – mint a szívbetegségek, a diabétesz, sőt akár a demencia tüneteit is jelentősen csökkentheti a mozgásban gazdag életforma, de például egy stroke után is sokat segíthet egy megfelelő edzésterápia.

Mindemellett a pszichológiai hatások sem elhanyagolhatók – hiszen a közérzetünktől kezdve a társas életet, az alvást is javíthatja az időskori sport.

A Sydney Egyetem professzora, Anne Tiedemann az alábbiakat tanácsolja az edzeni vágyó 65 év felettiek számára:

  • legyünk mindennap olyan aktívak, amennyire csak tudunk
  • naponta legalább 30 perc nem megerőltető testmozgás javallott, mely magában foglalhat különböző fitnesz-, erőnléti, egyensúly- és rugalmassággyakorlatokat

Bármilyen mozgás jobb annál, mint ha semmilyen testedzést nem végeznénk és ne ragadjunk le a klasszikus módszereknél és gyakorlatoknál.

A biciklizéstől és a jógaórák látogatásától kezdve a kertészkedésig vagy a házimunkáig rengeteg formája létezik a rendszeres fizikai aktivitásnak, melyek mindegyikével fitten tarthatjuk magunkat. Válasszunk olyan tevékenységet, amit szeretünk csinálni és nem érezzük nyűgnek.

Tartsuk be a fokozatosságot – törekedjünk arra, hogy a kevés, rövidebb testmozgástól jussunk el az egyre több, egyre intenzívebb mozgásig.

Ha korábban is rendszeresen sportoltunk, ne hagyjuk abba pusztán azért, mert úgy érezzük, kiöregedtünk belőle.

Az időskori aktív életmódnak számtalan előnye lehet:

  • az évek múltával egyre gyakrabban esünk el, melynek legfőbb oka az izomsorvadás Megelőzhetjük a rendszeres edzéssel, elsősorban különböző álló helyzetben végzett gyakorlatok segítségével, mint amilyen a guggolás, a lábujjhegyen vagy sarkunkon való járás, esetleg különböző akadályok átlépése.
  • a térdben és a csípőben jelentkező ízületi gyulladás fájó tüneteit is sikeresen csökkenthetjük például azizomerősítő, aerobik vagy rugalmassági gyakorlatokkal.
  • a gyaloglás vagy az úszás, illetve szintén az erősítő jellegű edzések a cukorbetegséggel küzdőknek is segíthetnek glükózszintjük kordában tartásában

Érdemes társaságot keresni az edzéshez, a közös sportolás lehetősége ugyanis sokakat motiválhat arra, hogy elkezdjenek rendszeresen mozogni.

Fontos, hogy ha szükséges, kérjük az orvosok, szakértők tanácsát, ha mi, magunk nem tudjuk eldönteni, mennyi mozgás elegendő, és mennyi számít már ártalmasnak ebben a „törékenyebb” korban.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!

Vélemény, hozzászólás?