You are currently viewing Elménk pallérozása, avagy hogyan tartsuk aktívan elménket?

Elménk pallérozása, avagy hogyan tartsuk aktívan elménket?

Nagyon fontos, hogy az agyunkat folyamatosan megtornáztassuk, hiszen csakúgy, mint a testünknek, úgy az agyunknak is szüksége van arra, hogy folyamatosan karbantartsuk.

Az öregedési folyamatok lassítása érdekében egyre többen kezdenek el mozogni, tornázni, ami nagyon dicséretes, hiszen így kevesebb esélyt adunk a betegségek és egészségügyi problémák kialakulásának.

Viszont az agyunknak is szüksége van némi trenírozásra, hiszen ha nem törődünk ezzel, akkor csökkenhetnek a kognitív funkcióink, vagyis hanyatlani kezd a memóriánk és teret engedünk az agyat érintő betegségeknek. A rendszeresen végzett és célzott agygyakorlatok jelentősen megnövelik az agy kognitív (megismerő ) funkcióit.

Nagyon sokféle agytrenírozó tevékenység létezik, és nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Agyunkat akkor is megdolgoztatjuk, ha néhányszor nem a megszokott útvonalon megyünk haza, hanem más utat választunk.

Néha érdemes a passzív kezünkkel fogat mosni vagy dalszövegeket memorizálni.

Gyakorlatok, amelyek segíthetnek tökéletesíteni a mentális képességeket:

  • Készítsen egy bevásárlólistát, memorizálja, majd próbálja azt fejből visszamondani. Majd egy óra múlva ismét mondja fel a listát és ellenőrizze, hogy nem hagyott-e ki semmit.
  • Tanuljon meg hangszeren játszani vagy csatlakozzon egy kórushoz. Tanulmányok igazolják, hogy valami újnak, valami komplex dolognak a megtanulása a legideálisabb az idősödő elme számára.
  • Végezzen minél több matematikai feladatot, de nem használhat közben sem papírlapot, sem írószerszámot, sem számológépet.
  • Főzzön! A főzés számos érzékszervre, érzékre – szaglás, tapintás, látás, ízérzékelés – pozitív hatást gyakorol, és ez agyunk működését is fejleszti.
  • Tanuljon idegen nyelvet, hiszen ez is stimulálja az agyat. Sőt, minél inkább gazdagodik valakinek a szókincse, úgy csökken az esélye a kognitív (megismerő) funkciók csökkenésének.
  • Játsszon a szavakkal! Gondoljon egy szóra, de csak a fejében írja azt le. Majd találjon egy új szót, amely az előző szó utolsó két betűjével kezdődik. Ezt a játékot többen is játszhatják, mert így sokkal élvezetesebb.
  • Fejlessze a szeme és a keze képességeit! Ennek érdekében találjon egy új hobbit, ahol a szemek és a kezek összehangolt munkájára van szükség, vagyis amely fejleszti a finommotorikus képességeket. Ez a hobbi lehet a kötés, a horgolás, a rajzolás, a festés vagy éppen a szerelés.
  • Amikor étkezik, próbálja azonosítani az egyes összetevőket, beleértve az egyes fűszereket Ez a játék kihívás az ízlelőbimbóknak és az agyunknak is.

Mindig maradjon tevékeny!

Az embert a munka tette emberré, és a semmittevés előbbre hozza a leépülést.

Vélemény, hozzászólás?