You are currently viewing Arany alkony…avagy hogyan válasszunk idős otthont? I. 

Arany alkony…avagy hogyan válasszunk idős otthont? I. 

Egy idős ember életében eljöhet az a pillanat, hogy a saját otthona helyett biztonságosabb hely lesz számára egy idősek otthona, akkor neki és a családjának is sok szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy a döntéssel elégedettek legyenek később is. Olyan kérdéseket és válaszokat gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek abban, hogy könnyebb legyen a megfelelő intézmény kiválasztása.

Látogassuk meg személyesen az otthonokat!

Nagy változás az idős embernek és a családjának is ez a döntés. Új otthont választani, néha már speciális igényekre szabva, úgy hogy egy számunkra fontos embert biztonságban és jó létben tudjunk, nagy felelősség. Azt javasoljuk – amennyiben erre módjuk van –, hogy ezt mindenképpen személyesen tegyék, több otthont is meglátogatva.

Hol található az idősek otthona?

A kapcsolattartás szempontjából kiemelten fontos, hogy olyan otthont válasszunk, ahol – a lehetőségekhez mérten – nem probléma a rendszeres látogatás, tehát legyen közel a hozzátartozókhoz. Lényeges, a könnyű megközelíthetőség – tömegközlekedéssel is, ha a családban nincsen autó. Az is fontos, hogy az intézmény telefonján lehet-e beszélni a bentlakókkal, elérhető-e a telefonszám legalább az egyeztetett időpontokban, odaviszik-e az időseknek, vagy ha saját mobileszközük van, akkor annak használatában támogatják-e őket.

Járóképes lakó esetén az elérhető egészségügyi intézmények közelsége is szempont.

Milyen az intézmény profilja? Kertkapcsolattal rendelkezik-e?

Mivel eltérő igényű, és egészségi állapotú idős emberek vannak, így az intézmények között is létezik szakosodás. Amikor kiválasztjuk, mely idősek otthonát látogatjuk meg, járjunk utána a számunkra fontos részleteknek – ez vonatkozhat arra, hogy van-e demensekkel foglalkozó részleg vagy fogyatékkal élőkre felkészült e az intézmény infrastruktúrája. Ugyanígy fontos lehet, hogy van-e kertje az intézménynek, mert  a zárt terekből való kimozdulás, a természet, a friss levegő értékes feltöltődés mindenkinek.

Milyen az idős ember személyisége? Hányan lennének egy szobában, kivel kerülne egy szobába?

A legfontosabb szempont, hogy az idős ember jól és biztonságban érezze magát ott, ahova költözik. A szempontok közül azt is figyelembe kell venni, hogy milyen lakrészek vannak, ha arra van igénye, tud e egyedül lenni egy szobában, ha nem, akkor hányan élnek egy szobában, hogyan választják ki egymást az egy szobában lakók, milyen és mekkora mozgástér van az élettér kiválasztásában, berendezésében?

Milyen ételt kapnak a lakók és lehet-e nekik bevinni, beküldeni ételt?

Érdemes a helyszínek meglátogatásakor megkérdezni, milyen ételeket főznek, és ha a hozzátartozónknak szeretnénk étel csomagot vinni, akkor van-e mód erre, ha igen, akkor házilag főtt vagy csak előre csomagolt ételt vihetünk, küldhetünk-e?

Ismerjük a szeretteink ízlését és azt is, hogy maga az étel milyen szerepet játszik az életükben, így ez is fontos szempont lehet a választásnál. Megkérdezhetjük, milyen gyakran kapnak édességet, gyümölcsöt és egy adott diéta esetén hogyan módosul a napi ellátás?

Folytatjuk…

This Post Has One Comment

  1. KATALIN CSEPI

    Tiszteletem! Csepi Katalin vagyok szeretném megkérdezni , hogy mennyit kell befizetni és mennyi a havi dîj ? Egy àgyasra?

Vélemény, hozzászólás?