You are currently viewing Emelje poharát az egészségére, az egészségéért! – A folyadékfogyasztás jelentősége

Emelje poharát az egészségére, az egészségéért! – A folyadékfogyasztás jelentősége

A vizet nem véletlenül tekintik az ősi mitológiák az élet alapelemének, teremtő ősanyjának: az emberi szervezet létfontosságú alkotórésze. A vérkeringést fenntartja, gondoskodik a tápanyagok oldásáról, felszívódásáról és szállításáról, a méreg- és salakanyagok kiválasztásáról, kiürítéséről, a bőr rugalmasságáról és hűtéséről, a tüdő párásításáról, mozgásszerveink „olajozottságáról”, sejtjeink, szöveteink felépítéséről. A víz élettani funkcióit felsorolni is nehéz, testünk egészséges működése elképzelhetetlen a kiegyensúlyozott folyadékháztartás nélkül.

Napi nyolc pohár

Testünk mintegy kétharmadát víz alkotja, de ennek mennyisége nem állandó: a kilégzés párájával, a bőr pórusain át a verejtékezéssel, illetve a salakanyagokkal, a vizelettel és a széklettel naponta több liternyi víz távozik a szervezetből, amit pótolni kell. Természetesen a folyadékszükséglet az életkor és a testalkat szerint eltérő, s a körülmények, az élethelyzet, a végezett tevékenység is befolyásolja a folyadékigényt.

Egy egészséges, idős embernek naponta összesen 1,5-2 liter folyadékot kellene elfogyasztania, tehát helytálló az a régi jó tanács, amely napi nyolc pohár vizet ajánl a jó egészséghez!

Vannak, akik nem kívánják a vizet és ezért nem isznak eleget a nap folyamán. Az ő számukra az javallott, hogy a vizet ízesítsék többféleképpen, hogy az italok ízletesebbek, ínycsiklandóbbak lehessenek. Jó ötlet például az, ha szénsavmentes ásványvízbe némi citromlevet csepegtetnek, hiszen így máris finomabbá és egyben egészségesebbé is lehet varázsolni az „unalmas” vizet.

Intő jelek

Mindenkivel előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtkezik az ivásról. Az eredmény tompa fejfájás, bágyadt, enervált hangulat, lendületvesztés, a szem alatt sötét karikák, az összpontosítási képesség csökkenése, nyelvszárazság, kisebb mennyiségű, esetleg csípős vizelet.

Ha pedig valaki ezeket az első, figyelmeztető jeleket nem veszi észre, súlyosabb állapotba is kerülhet: a tartós folyadékhiány húgyúti panaszokhoz, veseproblémákhoz vezethet, a pulzus szaporább lesz, a folyadékháztartás egyensúlya felborul. A vízhiány, a kiszáradás egyben mindig a szervezet ionháztartásának zavarát is magával hozza, hiszen a verejtékezéssel, vizelettel együtt többfajta ásványi anyag is távozik, amely szintén pótlásra szorul.

Vigyázzon a veséire!

Megfelelő folyadékbevitellel támogatni tudja veséje működését: a bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye.

Víz, gyümölcslé, tea, leves

A napi 1,5-2 liter folyadék soknak tűnhet, ha csupán vízzel akarjuk a szomjunkat oltani. Természetesen a folyadékbevitel és az ásványi anyagok pótlásának legegészségesebb, legegyszerűbb módja a tiszta csapvíz, illetve az ásványvíz fogyasztása.

A változatosság azonban segíthet abban, hogy valóban megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk: sokféle tea, tejturmix, préselt zöldség- és gyümölcslé, leves szerepelhet az „itallapunkon”.

A kávé és a szeszes italok azért nem szerepelnek ebben a felsorolásban, mert a koffeinnek és az alkoholnak jelentős dehidratáló, vízelvonó, vízhajtó hatása is van, így ezekkel éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Legyen elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is!

Vélemény, hozzászólás?