You are currently viewing Mentális problémák idős korban

Mentális problémák idős korban

Az idős korba lépve szembe kell néznünk biológiai változásokkal, testi hanyatlással, betegségek gyakoribbá válásával, az életminőség romlásával is, de ha lehet, ezeknél még jobban tartunk a pszichés zavaroktól és a mentális hanyatlástól.

Vannak olyan pszichés gondok, amelyek az öregedéssel együtt járó biológiai változásokhoz kapcsolódnak, de számolni kell azokkal is, amelyek az élet hozta traumák, csapások, betegségek következtében alakulnak ki.

Magát a testi hanyatlást, az állóképesség és a külső vonzóerő csökkenését, a mind gyakoribbá váló betegségeket sem könnyű feldolgozni, hát még a veszteségeinket, amelyek például szeretteink elvesztéséből adódnak.

Traumát jelent a nyugdíjba menetel is, ha az érintett nem kész még erre és szívesen dolgozna még, hiszen egy csapásra elvesztheti az életkedvét, feleslegesnek, a valódi koránál jóval idősebbnek érezheti ettől magát. Nagy jelentősége van az idős ember által követett életmódnak: egészséges életvitellel, minél tovább megőrzött szellemi, fizikai és érzelmi aktivitással, nyitott gondolkodással az öregkori problémák késleltethetők, elkerülhetők.

 A legjellemzőbb időskori pszichés zavarok

  • Magányosság: frusztráló, megbetegítő állapotot.

Az egyedüllétből, a senkihez nem tartozás érzéséből ugyanis olyan feszültség alakul ki, amelyik rontja a testi egészséget és a lelki állapotot egyaránt, betegségekre hajlamosít és hangulatzavarokat, szorongást, depressziót indíthat el.

  • Szorongás: időről időre hirtelen rátörő intenzív félelmet, pánikrohamot okoz. Ezek igen gyakoriak idős korban, sajnos nem is mindig ismerik fel ezeket, hiszen a tüneteiket (például a szívtáji panaszokat, fokozott verejtékezést, alvászavarokat) sokszor más időskori betegségek, például keringési zavarok számlájára írják.
  • Alkoholizmus: A magányt, a szorongást, a stresszt olykor próbálják az idős emberek „alkoholba fojtani”, annál is inkább, mert már nem kell tartaniuk a munkahelyi ellenőrzésektől.
  • Gyógyszerhasználat: Sok problémát okozhat az idős korban a túlzott gyógyszerhasználat, illetve a gyógyszerek rendszertelen, helytelen szedése is. A hangulatváltozás, vagy egyéb kellemetlen tünet nem biztos, hogy az öregedés miatt lép fel, hanem lehet gyógyszermellékhatás is.

 

Valószínűleg mindenki ismer legalább egy olyan idős embert, aki öregségére megváltozott, furcsán kezdett el viselkedni, bizalmatlanná vált mindenkivel, retteg idegenektől, rablóktól, ellene szőtt összeesküvéstől, és bizarr, abnormális élményekről számol be, amelyeket egyre kevésbé képes megkülönböztetni a valóságtól.

Ezek az időskori pszichózisok, az érzelmi-, gondolkodási-, viselkedési- és személyiségzavarok különösen súlyos esetben a személyiség teljes széteséséig vezethetnek.  A beteg idős embereknél nem ritka a súlyos tudatzavarral járó delíriumos állapot sem, amelynek során a beteg elveszíti a külvilággal való kapcsolatát, hely- és időérzékét, gondolkodása összefüggéstelen és irányíthatatlan lesz. Szerencsére ez az állapot visszafordítható, ha időben felismerik.

Fontos – akár tünetmentesen is – részt venni az állapotuknak megfelelő rendszeres szűréseken, orvosi vizsgálatokon, hogy jó egészségben, jó életminőségben érhessenek meg minél magasabb kort!

Vélemény, hozzászólás?