You are currently viewing Ízületi gyulladás ne hagyjuk, hogy fájjon!

Ízületi gyulladás ne hagyjuk, hogy fájjon!

Ízületeink aktív alkotóelemei a testünknek, emiatt a komoly igénybevétel miatt nagyon sérülékenyek lehetnek.

Reggelente merevnek érzi az ízületeit, nehezen teszi meg az első lépéseket, vagy tapasztalta már, hogy beduzzadt például a térde, esetleg be is pirosodott?

Mi is valójában az ízületi gyulladás, melyek a kiváltó okai és a tünetei és mi lehet hatékony gyógymód?

Ízületi gyulladás

Az ízületek a csontok közötti kapcsolódásában játszanak fontos szerepet. Kettő vagy több csontból állhatnak, a csontok végein helyezkedik el az ízületi porc, az összeköttetésért az ízületi tok és a szalagok felelősek, valamint az ízületi tokon belül ízületi folyadék is található.

Az ízületi gyulladásnál valójában a tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület.

A gyulladás okai

 • Fertőzések

            Bakteriális fertőzés okozza leggyakrabban a gyulladást. Ha baktérium kerül az ízületbe,             ott        gennyes gyulladást okozhat (szeptikus arthritis). Abban az esetben, ha a gyulladás csak az        inakat érinti, íngyulladásról beszélünk.

 • Autoimmun betegség

            A steril gyulladással járó ízületi problémát az immunrendszer megbetegedése okozza, azaz a      Rheumatoid Arthritis. Ez a gyulladásos folyamat hosszan tartó, krónikus állapot, amely      idővel az ízületek deformitásához vezet, a test bármelyik ízületét érinti, komoly fájdalommal             jár, korlátozza a mozgást az érintett területen.

 • Anyagcserezavar

            Ha anyagcserezavar okoz ízületi gyulladást, akkor mindenképpen a köszvény nevű          betegségre gondolunk. Ez a kóros folyamat a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok        kicsapódását okozza az ízületben. Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más        néven köszvényes rohamokkal jár. Mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá         váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot             sokkal nehezebb visszafordítani.

 • Túlterhelés

            Amikor az ízület több terhelést kap, mint amennyit elbírna, akkor végső tünetcsoportként           megjelenhet ízületi gyulladás. Beszélhetünk abszolút túlterhelésről, amely azt jelenti, hogy        valóban túlterheltük az ízületet (pl.: ház felújítás, komolyabb sportteljesítmény után)      anélkül, hogy azt hozzászoktattuk volna a nagyfokú terheléshez. Ezzel szemben egy, már sérült vagy elcsúszott ízületnek (pl.: lúdtalp, porckopás a térdben) a normál napi terhelés is        árthat, ezt nevezzük relatív túlterhelésnek.

 • Porckopás

            A porcok kopása degeneratív ízületi gyulladáshoz (osteoarthritis) vezethet. Ez a folyamat           krónikus fájdalom és mozgáskorlátozottsággal jár. Jellemzően idős korban jelentkezik, de a      túlsúly ízületre gyakorolt negatív hatásai is okozhatják.

A gyulladás tünetei

Általános tünetek:

 • gyengeség
 • rossz közérzet
 • hőemelkedés/láz
 • ízületi merevség

Anyagcserezavar vagy a gyulladásos eredetű betegség okozta ízületi gyulladás esetén jelennek meg.

Helyi tünetek:

 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

Túlterhelésből, sportból adódó gyulladásokra jellemzőek.

Ne akarjuk úgy elviselni a fájdalmat, hogy nem teszünk semmit a kiváltó ok ellen. A rossz életminőség ugyanis komoly mentális problémákat is előidézhet, ráadásul a fájdalom egy idő után annyira kisugárzik, hogy már nagyon nehéz megállapítani, melyik szervünkkel van gond valójában.

A megfelelő táplálkozás mellett lényeges a mozgásban gazdag életmód, ez ugyanis a legjobb eszköze az ízületek és lágy részek betegségeinek jó részét magában foglaló reuma megelőzésének, illetve karbantartásának.

Azok a kedves lakóink, akinek testi egészsége lehetővé teszi, Páty utcáin egy hangulatos séta után eljutnak a falu délkeleti, déli határán lévő pihenőerdőhöz, a Fenyveshez.

A természet közelsége, a fák és a természet illata kedvezően hat a hangulatunkra, megemeli az energiaszintet és még a jobb alvást is biztosítani tudja.

Ha csak tehetjük, érdemes rendszeresen  sétálgatni, kirándulni…

Vélemény, hozzászólás?