You are currently viewing Egy kis mozgás mindenkinek kell

Egy kis mozgás mindenkinek kell

Fontos, hogy idős korban se mondjunk le a rendszeres testmozgásról, mert ezzel tehetünk a legtöbbet fizikai és mentális egészségünk hosszú távú megőrzéséért. Sokan azonban tanácstalanok,  nem tudják, milyen mozgásformát válasszanak, vagy mit enged meg aktuális fizikai állapotuk? Szükség esetén orvossal vagy gyógytornásszal konzultáljunk!

 

Középpontban a víz – az úszás és a vízi torna előnyei

Az úszás anatómiai és élettani előnyei vitathatatlanok.

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma, mert minden izmot alaposan átmozgat, javítja a tüdő teljesítőképességét, a szív- és keringési rendszer működését. Cukorbetegeknek is ideális: intenzív mozgásforma, segít szinten tartani a vércukorszintet. Még azok számára is könnyedén végezhető – kicsi a sérülésveszély és nem ró extra terhelést a vázizomzatra – akik gerinc-, vagy ízületi bántalmakkal, esetleg egyéb mozgásszervi panaszokkal küzdenek. Az úszás idős korban is igazi jolly joker, ahogy a szintén medencében végezhető vízi torna is. Ez utóbbi a víz tulajdonságait felhasználva, a gimnasztika egyes elemeivel átmozgatja az izmokat, de közben az ízületeket nem terheli túl, ezért túlsúly és például visszeresség esetén is biztonságosan végezhető.

 

Kíméletes szárazföldi tréning – a gyaloglás, a túrázás és a nordic walking

Semmi sem fogható a szabad levegőn való mozgáshoz. A legegyszerűbb, gyakorlatilag bárhol és bármikor kivitelezhető szabadtéri mozgásforma a gyaloglás. Előnye, hogy mindenki fizikai állapotától, hangulatától és a körülményektől függően saját tempójában haladhat. Sétálni a városban is lehet – célszerű zöld területet, vagy parkot választani e célra –, de valójában az a legjobb, ha sikerül kiszakadni a városból.

A túrázás azoknak lehet ideális, akik élvezik a csendet, igénylik a változatos környezetet és nincs ellenükre, ha ismeretlen terepen, erdőn, mezőn haladva olykor-olykor meg kell mászniuk egy emelkedőt. Fontos a bokát jól tartó, zárt cipő használata.

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a nordic walking, amely gyakorlatilag botokkal végzett gyaloglás. Gyorsan, könnyedén megtanulható, mert valójában nem kell hozzá más, csak speciális botok, amelyek használatával az alsó végtagok ízületei valamelyest tehermentesíthetők. Javítja az állóképességet, serkenti a vérkeringést, mindemellett fejleszti a mozgáskoordinációt is. Mindhárom mozgásforma, vagyis a gyaloglás, a túrázás és a nordic walking is igény szerint társaságban is végezhető.

 

A mozgás szerelmeseinek – tánc, zenés torna és kocogás

A tánc fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt, a koncentrációt, és kiválóan alkalmas a stressz levezetésére idős korban is. Ahogy a zenés torna is. Ráadásul mindkettő pozitívan befolyásolhatja a hangulatot.

Idősebb korban sem tilos a kocogás és a futás, de csak azoknak érdemes kocogniuk, akik már korábban is gyakorolták, edzésben vannak, és szervezetük bírja, mi több, igényli ezt a mozgásformát. Lehetőség szerint ne betonon történjen, mert a rázkódás nem tesz jót a vázrendszernek, a gerincnek, sem a térdízületeknek. A stabil tartást biztosító cipő ugyanilyen fontos, ahogy a rendszeresség és az állóképesség fenntartása is.

Lazítás és lazulás: a szenior jóga

Sokaknak ideális mozgásforma lehet a jóga: a tudatosan végzett, begyakorolt légzőgyakorlatok és alaptesthelyzetek segítenek ellazulni, leküzdeni a stresszt, emellett az izmok is rugalmasabbak maradnak. Javítja a testtartást, jót tesz a vérkeringésnek és az emésztésnek. Előnye, hogy mindenki a saját tempójában végezheti, magára és szervezete jelzéseire koncentrálva, tetszés szerint növelve, vagy éppen csökkentve a gyakorlatok számát.

Mindegy, hogy ki milyen mozgásformát választ, a lényeg, hogy idős korban se mondjon le senki a rendszeres mozgásról, mert nem csak az állóképességet, a fizikai aktivitást és erőnlétet fokozza, de hozzájárul a mozgáskoordinációs képesség javításához, a különféle krónikus betegségek megelőzéséhez, vagy kialakulásának késleltetéséhez, és a kognitív működést is serkenti.

Vélemény, hozzászólás?