You are currently viewing Arany alkony…avagy hogyan válasszunk idős otthont? II.

Arany alkony…avagy hogyan válasszunk idős otthont? II.

Van-e 24 órás ápolói felügyelet és milyen gyakran látogatja az intézményt orvos?

Nagyon fontos tisztázandó kérdés, hogy az otthonban élő idősekre milyen szakmai figyelem jut, a nővéreknek milyen végzettséget ír elő az intézmény, mennyit foglalkoznak a bent élőkkel, hogyan alakul a nővérek beosztása, hány műszak van? Milyen gyakran mosdatják az idős, segítségre szoruló embereket, van-e esetleg gyógytornász, pszichológus. Az is felmerülhet kérdésként, hogy ha a család szeretne valamilyen szakembert küldeni az idős rokona mellé, akkor az bejárhat-e az intézménybe?

Az ellátottság, a lelki és a fizikai biztonság szempontjából nagyon lényeges kérdések ezek is. Térjünk ki az érdeklődésünk során arra is, hogy mi történik egy esetleges megbetegedés esetén, mi a protokoll? Ne legyünk bátortalanok a kérdésekkel, hiszen az is sokat elárul egy intézményről, hogy milyen nyíltsággal, kedvességgel válaszolnak a minket érdeklő, számunkra fontos kérdésekre.

Mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők esetén milyen lehetőségek vannak az intézményben?

Érdeklődjük meg, van-e mozgáskorlátozottak számára lift, hogy a körülményekhez képest önállóan is mozoghasson, az ebédlő, nappali, fürdőszoba kialakítása olyan-e, hogy kerekesszékkel is tud ott közlekedni a bent élő. Vagy ha valaki látássérült, akkor mivel tudják segíteni a közlekedését, tájékozódását az intézményen belül. Célirányosan kérdezzünk rá azokra a dolgokra, melyekről tudjuk, hogy idős rokonunk, hozzátartozónk számára segíti az önálló életet és azt az érzést, hogy biztonságban van, az új otthona támogatja, nem pedig kiszolgáltatottá teszi.

Demens vagy romló állapotú idős ember ellátásra fel van e készülve az intézmény?

Azokkal a nehéz helyzetekkel is számolni kell, ha egy idős ember mentális vagy fizikai állapota romlani kezd. Mivel a környezetváltozás ilyenkor már megterhelő lehet, érdemes a beköltözéskor tisztázni az intézménnyel, hogy fel vannak e készülve ezekre a helyzetekre, el tudják e így is látni a náluk élő, de fokozott figyelemre szoruló lakókat. Vannak olyan intézmények, ahol csak valamilyen fokú önellátásra képes lakókat tudnak fogadni, így minden érintett fél érdeke, hogy ez még a beköltözéskor kiderüljön, és megfelelő forgatókönyvet tudjon kidolgozni a család, ha esetleg egy állapotromlás az intézmény elhagyását vonná maga után.

Hitélet gyakorlására van-e lehetőség?

Az intézményben biztosított-e a vallásgyakorlás, megteremtették-e annak lehetőségét is, hogy rendszeresen jelen lehessenek az egyházak, felekezetek képviselői?

Amikor már körbejártunk minden témát, meglátogattunk több intézményt, akkor bátran hallgassunk a józan eszünkre.

Ha valahol bántó szagokat éreztünk, az jelezheti azt is, hogy nem elég tiszta az intézmény vagy a bent lakó és ellátásra szoruló idősek tisztaságára nem fordítanak elég gondot – ezek direkt jelek arról, hogy nem lesz megnyugtató új otthon. Hasonlóan egyszerű és emberi jelzés, hogy mennyire kedvesen válaszolnak a kérdésekre az ott dolgozók, hiszen ez is jelzi, hogy milyen hangulatú az intézmény, mennyire segítőkészek és támogatók a náluk élőkkel és a hozzátartozóikkal.

Ne felejtsük el ezeket a szempontokat se, amikor mérlegelünk…

Vélemény, hozzászólás?